Hyvä valaistus tukee turvallisuutta

Hyvä valaistus tukee turvallisuutta

Kaupunki

Olipa kyse vanhainkodista, lastentarhasta, porraskäytävästä tai vaikka ihan tavallisesta yksityiskodista, on valaistus mitä merkittävin tekijä tilan turvallisuuden ja toimivuuden kannalta. Valaistus vaikuttaa suuresti myös tilassa aikaa viettävien ihmisten hyvinvointiin. Valo vaikuttaa niin lasten silmien kehitykseen kuin esimerkiksi mielialaamme ja keskittymiskykyämme sääteleviin hormoneihin, joten valaistukseen kannattaa panostaa. 

LP-valaisimet ovat ratkaisu kaikenlaisten tilojen valaistukseen. LP viittaa tanskalaiseen valaisinvalmistaja Louis Poulseniin, joka alkoi puhua valon merkityksestä hyvinvointimme kannalta jo niinkin aikaisin kuin 1920-luvulla. Etunenässä toimi Poul Henningsen, joka omistautui häikäisemättömien valaisimien suunnitteluun. LP on siis valmistanut laadukasta valoa tarjoavia design-valaisimia jo kohta sata vuotta! Etsitpä tasokasta valaisinta toimiston, palvelutalon, olohuoneen tai vaikka kauneushoitolan valaistukseen, löydät tarvitsemasi Louis Poulsenin valikoimista.

Miten valaistus vaikuttaa työtehoon?

Työhuone

Valaistus vaikuttaa myös työtehoon, ja sitä kautta työturvallisuuteen. Tuottavuus paranee ja virheiden määrä vähenee, kun työtilaan tuodaan tasokas ja henkilökohtaisten tarpeiden mukaan säädettävissä oleva valaistus. Ikääntyneet työntekijät tarvitsevat paljon enemmän valoa – itse asiassa, eläkeikää lähestyvä työntekijä tarvitsee 12-kertaisen valaistusvoimakkuuden nähdäkseen yhtä tarkasti kuin parikymppinen kesäapulainen. Valaistuksen tulee tietenkin olla riittävä – kaikki tietävät, millaista on laittaa lankaa neulansilmään ilman kunnollista valoa – ja häikäisemätön. Valoa voi kutsua tarpeeksi laadukkaaksi, kun sen värintoisto ja värisävy ovat kohdillaan, valo ei värise ja valolähteen hyötysuhde on hyvä. Jos valo loistaa suoraan työtehtäviensä kimpussa olevan henkilön silmään tai heijastuu takaisin työtasosta tai tietokoneen näyttöruudusta, on työntekijällä epämukava olla. 

Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla potilasturvallisuus vaarantuu, jos työntekijät tekevät virheitä. Valaistussuunnittelulla onkin merkittävä rooli potilaiden paranemisprosessin turvaamisessa terveydenhuoltoalalla. Hyvä ja luonnollisen oloinen valaistus lisää tutkitusti niin potilaiden, henkilökunnan kuin omaistenkin hyvänolon tunnetta. Valaistusta pidetäänkin yhtenä tärkeimmistä kilpailutettavista asioista, kun suunnitellaan lääkärin vastaanottojen, sairaaloiden, vanhainkotien ja kuntoutuskeskuksien rakentamista tai remontoimista. Varsinkin ikäihmiset tarvitsevat hyvää valoa nähdäkseen paremmin ympärilleen ja hahmottaakseen tiloja paremmin.

Porraskäytävien valaistus tärkeä turvallisuustekijä

Toinen hyvä esimerkki paikasta, missä valaistus luo turvallisuutta ja estää tapaturmia sekä vahinkoja, on porraskäytävä. Porraskäytävien on oltava hyvin valaistuja, jotta kukaan ei kompastu ja satuta itseään. Onko sinullekin käynyt niin, että valo on sammunut kesken kaiken, ja olet joutunut hiipparoimaan pimeässä kohti lähintä katkaisijaa? Vaikka hiihtäisit eteenpäin sentti kerrallaan ja eteesi haparoiden, on olemassa riski, että kompastut – siksi porraskäytäviin suositellaan liiketunnistimella varustettuja automaattisia valaisimia. Puhdas eli väriltään valkoinen väri saa porraskäytävän näyttämään valoisammalta, ja samalla se nostaa hieman myös vireystasoa ja tarkkaavaisuutta.

Kodin eri tiloissa tarvitaan erilaista valoa

Valaistus lisää turvallisuutta ja viihtyisyyttä myös ihan tavallisessa yksityiskodissa. Vaikka asuintilojen valaistus on totuttu hoitamaan yhdellä kattovalaisimella per huone, se ei ehkä ole loppujen lopuksi se toimivin ratkaisu. Paperipallovalaisin, plafondi tai kattokruunu, mihin on ympätty halvin lähikaupasta löytynyt polttimo, saattaa tarjota liian köyhää valoa ja tehdä tilasta tunkkaisen ja ahtaan oloisen, toimimattoman ja jopa turvattoman. Kattovalaisimen lisäksi olohuoneessa on tarvetta esimerkiksi kohdevaloille ja lukuvaloille. Keittiössä tarvitaan hyvää työvalaistusta kaikkien tasojen ja muiden työskentelypisteiden ylle. Kohdevalaistusta tarvitaan myös vessassa ja kylpyhuoneessa, sekä työhuoneessa. Hämärä eteinen on sekin turvallisuusriski, sillä eteisen lattialla voi olla kenkiä, henkareilta pudonneita takkeja tai kiireessä kasaan mennyt lattiamatto. Riittävä valaistus ehkäisee kompastumista, helpottaa hanskojen ja pipojen löytymistä ja toivottaa kotiintulijan tervetulleeksi. 

Ei kuitenkaan riitä, että asunnosta löytyy runsaasti erilaisia valaisimia. Väliä on myös sillä, millaista valoa valaisimet ympärilleen tuottavat. Kuten työpaikoilla ja porraskäytävissä, myös kotioloissa on valon värisävyllä ja värintoisto-ominaisuuksilla suuri merkitys tilan toimivuuteen ja tilassa olevien ihmisten vireystasoon, mielialaan ja jopa ruokahaluun. Laadukkaalla keinovalaistuksella voidaan jopa ehkäistä ja hoitaa kaamosoireita! 

Esimerkiksi ruokailutilassa viihtyy parhaiten, kun ruokapöydän yllä oleva valaisin ei häikäise, eikä kellertävä valo vääristä ruoka-annosten omia värisävyjä. Ruokailutilaan ja keittiöön kannattaakin valita kylmää eli valkoista valoa tarjoavia polttimoita. Kokin on helppo erottaa ruodot lohifileestä, kun sopivaa valoa on yllin kyllin. Kellertävä valo viestii aivoille, että on aika rentoutua ja rauhoittua. Makuuhuoneessa oleva pehmeä valo tulee nukahtamista, joten makuuhuoneiden valaisimiin kannattaa hankkia nimenomaan lämpöisen sävyistä valoa tarjoavia polttimoita.

Jarno Nieminen

Muistot ja kokemukset ovat kultaakin arvokkaampia, ja siksi haluan matkustaa sekä nähdä maailmaa mahdollisimman paljon. Pyrin tekemään kerran vuodessa yhden lyhyemmän kaupunkiloma matkan ja kerran kaukoloman lämpimään. Talvella haluan pois kylmästä Suomesta edes hetkeksi. Blogin avulla haluan kertoa teille reissuistani, herättää lukijoiden matkakuumeen ja saada aikaan keskustelua matkustelusta. Tervetuloa blogiini!

Kommentointi on suljettu.