Millaiset treeni vaatteet sopivat itsepuolustuslajien harrastajille

Millaiset treeni vaatteet sopivat itsepuolustuslajien harrastajille

Nainen joogaa

Varmasti kaikki tietävät, millaisia ovat joogavaatteet – värikkäitä, hengittäviä ja erittäin joustavia, jotta ne eivät vaikeuta spagaattia tai muita hankalia asentoja. Juoksulenkille valitaan trikoot, juoksukengät ja tiukka paita, mikä kuivuu nopeasti. Kuntosalilla käytetyissä treenivaatteissa on paljon luonnonkuituja, sillä tekokuidut alkavat helposti haista pahalle. Puuvilla ja bambu ovat ideaalisia materiaaleja treenivaatteissa, sillä ne ovat kestäviä materiaaleja, ja ne hengittävät. Tosissaan treenaava saattaa kuitenkin valita salille niin sanotusta teknisestä kankaasta valmistetun paidan, sillä se siirtää hien nopeasti pois iholta. Juoksijan päältä saattaa löytää myös kompressiovaatteita, esimerkiksi kompressiohousut, mikä parantaa suorituskykyä, nopeuttaa palautumista ja jopa vähentää loukkaantumisriskiä.

Entä, jos lapsi alkaa harrastaa itsepuolustuslajeja, tai jos kamppailulajit alkavat kiinnostaa itseä? Mitä judo- tai karatetunnille pitää pukea, entä krav magaan tai esimerkiksi aikidoon?

Itsepuolustuslajeja on todella monia

Itsepuolustus- tai kamppailulajeja voi harrastaa monissa kunnissa ja kaupungeissa, esimerkiksi jonkin seuran tai kansalaisopiston tunneilla käymällä. Itsepuolustuslakeissa opetellaan taitoja, joita voi käyttää puolustautuakseen silloin, jos joku hyökkää kimppuun. Tunneilla painotetaan, ettei taitoja saa käyttää ilman syytä, vaan ainoastaan silloin, kun on tarpeellista puolustautua.

Itsepuolustuslajit jaotellaan joskus erikseen ”puhtaisiin” itsepuolustuslajeihin, kamppailulajeihin ja taistelulajeihin. Tyypillisiä ja Suomessakin hyvin yleisiä taistelulajeja ovat jujutsu, ninjutsu, Gongfu ja karate. Taistelulajien perimmäinen tarkoitus on vastustajan vahingoittaminen. Karatetunnilla opetetaan, miten toista voi satuttaa, mutta tarkoitus ei ole oikeasti vammauttaa tai vaurioittaa ketään. Itsepuolustuslajeja eli sellaisia taistelulajeja, joissa pyritään ensisijaisesti suojaamaan oma koskemattomuus, ovat muun muassa aikido ja Krav Maga. Kamppailulajit on tarkoitettu ensisijaisesti kilpailemiseen – tällaisia lajeja ovat muun muassa taekwondo, judo sekä brasilialainen jujutsu.

Karatessa pukeudutaan valkoisiin, mutta vyön väri vaihtelee

Karatepuvut

Alkeistunnille voi varmasti mennä tavallisissa verkkareissa ja t-paidassa, mutta jos karate tuntuu omalta lajilta, kannattaa hankkia oikea karateasu. Karatetunneilla käytetään väljää, valkoista puuvilla-asua. Housut ja takki -yhdistelmää kutsutaan japaniksi nimellä gi. Housut pidetään ylhäällä kiristysnaruilla, ja takki solmitaan kiinni kangassuikaleilla. Kokonaisuuden päälle laitetaan vyö, minkä solmimiseen on omat ohjeensa. Vasta-alkajan vyö on valkoinen. Kun karatessa kehittyy, saa keltaisen vyön, ja sen jälkeen vyö vaihtuu oranssiksi. Seuraava askel on saavuttaa vihreä vyö, ja sitten on edessä sinisen tavoitteleminen. Ruskea vyö kertoo jo erittäin hyvästä tasosta. Viimeinen taso on musta vyö. Vyön väri vaihtuu, jos läpäisee opettajan valvoman vyökokeen.

Myös judoharrastuksen eteneminen näkyy vyössä

Judo on toinen suosittu itsepuolustuslaji, missä edistyminen näkyy treeniasun päälle kiedotun vyön värissä. Värijärjestys etenee samoin kuin karatessa – aloittelijan vyö on valkoinen, sitten tulevat keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja lopulta musta vyö. Judon harrastajan asu on joko valkoinen tai sininen. Asua, mikä koostuu puuvillaisesta takista ja puuvillaisista housuista, kutsutaan nimellä judogi. Judoasu valmistetaan paljon vahvemmasta ja jäykemmästä asusta kuin karateasu, sillä judossa käytetään enemmän heittämistä ja kiskomista.

Krav magaan voi lähteä tavallisissa treenivaatteissa

Kun lähtee Krav Maga -tunnille, ei tarvitse pakata mukaan kaksiosaista, valkoista asua, vaan voi napata kassiin tavalliset housut ja t-paidan. Suositellaan, että asu olisi musta, mutta tuskin vihreäkään asu aiheuttaisi porttikieltoa. Sen sijaan virallisissa yhteyksissä krav magan harrastajat käyttävät Krav Maga -liiton tunnuksilla varustettuja housuja ja paitaa. Toisin kuin esimerkiksi judossa, krav magassa ei koskaan järjestetä kilpailuja tai näytöksiä, sillä tämä Israelista kotoisin oleva laji on kehitetty yksinomaan itsepuolustusta varten. Krav Magassa ei myöskään ole sääntöjä, vaikka siinäkin pätee tasojärjestelmä. Krav maga -tunnilla saattaa olla sen verran kova meno, että tunneilla käytetään paljon hammassuojia, nyrkkeilyhanskoja ja säärisuojia – onhan tarkoituksena niputtaa vastustaja mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Aikidossa käytetty asu on ensin valkoinen, sitten musta

Aikidoa vasta harrastamaan alkanut pukeutuu tunnille valkoiseen budō-pukuun. Kun harrastaja kehittyy lajissa, hän saa alkaa käyttää mustia ja leveälahkeisia housuja eli hakamaa. Aikidolle on ominaista se, että harrastaja opetetaan mukautumaan hyökkääjän voimaan ja liikkeeseen. Aikidon kehittäjä painotti myös lajin henkistä puolta ja sitä, että kaiken takana on pyrkimys kohti rauhaa. Vastustajaa ei missään nimessä pyritä tietoisesti vahingoittamaan. Aikido on peräisin Japanista, kuten judo ja karatekin.

Jarno Nieminen

Muistot ja kokemukset ovat kultaakin arvokkaampia, ja siksi haluan matkustaa sekä nähdä maailmaa mahdollisimman paljon. Pyrin tekemään kerran vuodessa yhden lyhyemmän kaupunkiloma matkan ja kerran kaukoloman lämpimään. Talvella haluan pois kylmästä Suomesta edes hetkeksi. Blogin avulla haluan kertoa teille reissuistani, herättää lukijoiden matkakuumeen ja saada aikaan keskustelua matkustelusta. Tervetuloa blogiini!

Kommentointi on suljettu.