Turvatalkoot tuotteet varainhankintaan

Turvatalkoot tuotteet varainhankintaan

Fundraising

Varainhankinnasta voidaan olla montaa mieltä. Totuus kuitenkin on, että varainkeruukampanjalla luodaan yhteisöllisesti hyvää. Esimerkiksi erilaisia tuotteita myymällä kerätyt varat käytetään yhdistyksen, seuran tai esimerkiksi koululuokan kaikkien jäsenten hyväksi. Näin myös vähävaraiset aikuiset ja lapset voivat harrastaa, kilpailla tai vaikkapa lähteä luokkaretkelle.  

Kun varainkeruukampanja toteutetaan järkevästi ja suunnitelmallisesti, on se hauskaa ja kannattavaa. Mitä tahansa tuotetta ei kannata myydä ovelta ovelle tai työpaikan kahvitilassa. Hyödylliset, laadukkaat ja suhteellisen edulliset tuotteet tekevät parhaiten kauppansa. Turvatalkoot on yritys, mikä tarjoaa ryhmille varainhankintatarkoitukseen heijastavia tuotteita. Heijastimet eivät kestä ikuisesti, ja ne tapaavat toisinaan hukkua. Myös pipot ovat helposti katoavia kulutustavaroita. Heijastinpipo ratkaisee monta ongelmaa kerralla, sillä näin asiakas voi ostaa uudet pipot vaikka koko perheelle, ja niiden heijastavat ominaisuudet parantavat koko perheen turvallisuutta! Samalla asiakas voi tukea koululuokkaa tai esimerkiksi urheiluseuraa näiden hankkeissa. 

Jalankulkijoille sattuu vuosittain useita onnettomuuksia 

On totta, että jalankulkijoiden liikennekuolemien määrä on laskenut 15 prosentilla, ja että liikenteessä loukkaantuneiden jalankulkijoiden määrä on vähentynyt noin 25 % viimeisen vuosikymmenen aikana. Onnettomuuksia kuitenkin sattuu. Viimeisten vuosien aikana liikenteessä on kuollut vuosittain noin 26 jalankulkijaa, ja loukkaantumisia sattuu keskimäärin 400 per vuosi. 

Jalankulkijat

Kuolemantapauksista noin kuusi kymmenestä sattuu taajama-alueella. Taajamassa tapahtuu myös yhdeksän kymmenestä loukkaantumisesta. Suojatie on erityisen vaarallinen paikka, sillä kuolleista noin joka kolmas menehtyi suojatiellä, ja suojatiellä tapahtuu yli puolet loukkaantumisista.

Liikenneonnettomuudessa menehtyvä jalankulkija on useimmiten yli 64-vuotias. Kaikista kuolleista puolet oli yli 64-vuotiaita, mutta suojatiellä menehtyneistä neljä viidestä on täyttänyt 64. Kaikista loukkaantuneista jalankulkijoista joka kolmas kuuluu tähän ikäkategoriaan, ja suojatiellä loukkaantuneista heidän osuutensa on noin kolmannes. Toinen erityisessä vaarassa oleva ryhmä koostuu alaikäisistä. Yli 25 % kaikista tieliikenteessä loukkaantuneista jalankulkijoista on alaikäisiä.

Onnettomuuksia sattuu pimeän aikaan, mutta myös päivällä. Yli 25 % jalankulkijan kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattuu pimeällä tai hämärässä, loput tapahtuvat päivänvalossa. Onnettomuuksia sattuu pimeän aikaan myös valaistuilla alueilla, sillä katu- ja mainosvalot sekä puiden varjot voivat hankaloittaa havainnoimista. Myös sumu, sade, huurtuneet ikkunat, likainen tuulilasi tai huonokuntoiset etuvalot heikentävät kuljettajan näkymää.

Arvioidaan, että noin joka kolmas heijastinta käyttämätön, pimeän aikaan kuollut jalankulkija olisi voinut pelastua heijastimen ansiosta. Tämän nähden on suorastaan pelottavaa, että vain noin joka toinen suomalainen käyttää heijastinta.

Jalankulkijan turvallisuus

Jalankulkijan on käytettävä jalkakäytävää, piennarta, pyörätietä tai viime kädessä ajoradan reunaa. Jos jalankulkija joutuu kävelemään ajoradalla, on hänen käytettävä ensisijaisesti ajoradan vasenta reunaa. Ajorata tulisi pyrkiä ylittämään suojatietä pitkin.

Myös kävelijää pidetään liikenteessä tienkäyttäjänä, jonka on tiedettävä paitsi tienkäyttäjän oikeudet, myös tienkäyttäjän velvollisuudet. Jalankulkijan on noudatettava liikennesääntöjä sekä toimivan asianmukaisella huolellisuudella ja varovaisuudella, jotta vaaraa tai vahinkoa ei pääsisi syntymään. Liikennettä ei saa tarpeettomasti estää tai häiritä. Sekin on hyvä muistaa, että humalassa ei teillä kannata toikkaroida. Tästä poliisi voi sakottaa, ja enimmäisrangaistus on puolen vuoden vankeustuomio. 

Heijastimen käyttö parantaa merkittävästi turvallisuutta. Heijastimen käyttö pimeällä on määrätty laissa. Liukkaalla kelillä ennakointi ja hyvät kengät ovat tärkeitä – samaan tapaan kuin autolla ajavan on otettava turvallisuus huomioon ennakoivalla ajotavalla ja asianmukaisilla talvirenkailla. 

Heijastin – halpa henkivakuutus

Heijastin on halpa henkivakuutus, sanotaan – ja se pitää paikkansa! Kaukovaloilla ajava autoilija näkee heijastimettoman jalankulkijan vasta noin 150 metrin etäisyydeltä. Jos jalankulkijalla on heijastin, hänet nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla ilman heijastinta liikkuva jalankulkija näkyy vasta noin 50 metrin päästä, mutta heijastimen ansiosta jalankulkija tulisi nähdyksi jo noin 350 metrin päästä.

Mikä tahansa heijastin ei kelpaa. Likainen, kulunut tai huonolaatuinen heijastin ei näy riittävän kauas. Heijastimen teho kannattaakin testata joka syksy ottamalla siitä valokuva (salamalla) pimeässä huoneessa. Kun ostat uutta heijastinta, varmista, että se on CE-hyväksytty, ja että se täyttää standardien vaatimukset (tästä kertoo koodi EN 13356; heijastinliivissä tulisi olla merkintä EN 1150). Heijastinliivi tai muu heijastava asuste, mikä näkyy joka suuntaan, on kaikista turvallisin. Vapaana riippuvat heijastimet kannattaa kiinnittää tien puoleiselle sivulle. Myös lemmikin pantaan tai taluttimeen kannattaa laittaa heijastin. 

Jarno Nieminen

Muistot ja kokemukset ovat kultaakin arvokkaampia, ja siksi haluan matkustaa sekä nähdä maailmaa mahdollisimman paljon. Pyrin tekemään kerran vuodessa yhden lyhyemmän kaupunkiloma matkan ja kerran kaukoloman lämpimään. Talvella haluan pois kylmästä Suomesta edes hetkeksi. Blogin avulla haluan kertoa teille reissuistani, herättää lukijoiden matkakuumeen ja saada aikaan keskustelua matkustelusta. Tervetuloa blogiini!

Kommentointi on suljettu.